Något som kännetecknar snabblån är att de ofta innebär en något högre ränta än vanliga banklån. Detta beror på att företaget som lånar ut pengar tar en högre risk eftersom kontrollen av låntagarna inte är lika noggrann och omfattande som vid ett banklån. Men det finns även helt räntefria snabblån, då låntagaren måste uppfylla vissa villkor för att slippa räntan. Här får du veta lite mer om vad räntan kan innebära när du tar ett snabblån:

 

Snabblån med ränta

Det är viktigt att känna till att det finns flera olika typer av räntor och avgifter i samband Snabblån och räntamed lån. För det första måste man oftast betala ränta, vilket är en viss procent av lånesumman som ska betalas ut över själva lånet. Sedan finns även så kallad effektiv ränta, som är den totala räntan under minst ett år. Eftersom de flesta snabblån ska betalas tillbaka på bara en eller ett par månader så är det lätt att missa att räkna med den effektiva räntan. Slutligen måste man också betala avgifter i samband med många lån, som till exempel uppläggningsavgift eller aviaavgift som också måste räknas in i den totala lånekostnaden. Uppläggningsavgift är den kostnad som låneföretaget tar ut för det administrativa arbetet med att bevilja ett lån, medan aviavgift innebär att man tar ut en avgift för att skicka ut ett inbetalningskort.

Räntefria snabblån

En del snabblån är räntefria eller har en väldigt låg ränta. Detta gäller oftast så kallade smslån som man kan ta bara genom att skicka ett sms med sin mobil. Men även om företaget som lånar ut pengarna inte tar ut någon ränta för lånet så tillkommer avgifter som i vissa fall kan bli ännu högre än om man istället hade valt ett snabblån med ränta. Återigen är det därför viktigt att du alltid jämför den totala lånekostnaden och inte bara tittar på räntekostnaden eller avgiften separat.

Om du inte kan betala i tid

Om du inte kan betala ditt lån i tid tillkommer ytterligare avgifter, där man till exempel med många smslån kan skjuta upp avbetalningen ett tag mot att man betalar en extra summa utöver lånekostnaden. Det kan också tillkomma påminnelseavgifter som ytterligare ökar den totala kostnaden för lånet. Se därför till att endast ta ett snabblån om du är säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna i tid. De flesta snabblån eller smslån ska betalas tillbaka inom en månad, så därför passar de bäst för de som har en tillfällig svacka i ekonomin och som vet att de kommer ha mer pengar att röra sig med månaden därpå.

När du ska ta ett snabblån räcker det alltså inte med att bara titta på räntekostnaden, utan du måste jämföra alla avgifter och kostnader tillsammans innan du kan avgöra vilket snabblån som är mest förmånligt. Besök gärna olika låneföretags hemsidor för att se vilka som erbjuder de lägsta kostnaderna och räntorna, och försök låna från det företag som har bäst villkor. Försäkra dig också om att du kommer att kunna betala tillbaka snabblånet inom kort, eftersom de flesta lån av denna typ ska betalas av inom en månad.