Många svenskar har eller kommer att ta bolån, och det är ofta ett av de banklån som innebär det största ekonomiska beslutet man tar i livet. För att kunna köpa ett hus eller en lägenhet idag måste man ofta låna en eller flera miljoner kronor, vilket är ett stort ansvar, och därför är det också väldigt viktigt att man kan betala räntan och inte lånar mer än man har råd med. Här får du grundläggande information om hur ett bolån fungerar, hur du ansöker och hur det fungerar när man amorterar på ett banklån menar man på iumab.se.

Vad kännetecknar ett bolån?

Vanligtvis tar man ett bolån för att köpa en lägenhet eller ett hus, men det går också att låna pengar för att renovera eller bygga ut ditt hus eller din lägenhet. För att få ta ett bolån måste man lämna en säkerhet i bostaden och den summa du får lånar beror på hur stort värde bostaden har och din egen betalningsförmåga. Ett bolån får endast uppgå till 85% av bostadens kostnad, och de resterande 15% måste du finansiera själv i form av en kontantinsats som antingen består av egna pengar eller betalas genom att ta ett så kallat topplån som har högre ränta. Till lånekostnaden kommer också en kostnad för lagfart på 1,5% av bostadskostnaden och 2% i pantbrevsbelopp om du köper hus.

Så ansöker du om bolån

Innan du tar ett banklån för att bekosta ditt bostadsköp är det bra att jämföra flera olika banker för att se vilka som erbjuder de bästa villkoren. Eftersom du inte vet om du kommer bli godkänd kan du också ansöka hos flera banker innan du väljer vilken du vill låna av. Då görs en kreditupplysning och man går igenom dina personuppgifter, eventuella skulder och tillgångar samt betalningsförmåga. Ofta kan man få ett preliminärt besked inom kort för att veta om lånet kan beviljas, men först efter att låneansökan behandlats och du fått ett slutligt besked vet du säkert om du får låna eller ej och kan gå vidare med ditt bostadsköp. Detta kallas för ett lånelöfte, och innebär att banken med största sannolikhet kommer att låta dig låna pengarna om du skulle vinna budgivningen på ett hus eller en lägenhet. Ett lånelöfte gäller under en viss period och måste sedan förnyas och ger information om hur mycket du kan låna som mest.

Amortera på bolån

När man tar ett banklån skrivs ett avtal för hur snabbt lånet ska betalas tillbaka. Utifrån detta räknar man ut hur mycket som ska betalas av på lånet varje månad. Detta belopp kallas för amortering, och eftersom ett bolån ofta är väldigt stort och betalas av under många år så har man ofta olika villkorsperioder för amorteringarna. Många bolån har länge varit amorteringsfria, men lån som tas från och med den 1:a juni 2016 kommer att innebära ett amorteringskrav där man måste amortera på lånet varje månad för att minska den totala skulden och betala tillbaka lånet snabbare.