Så kallade privatlån är mycket smidiga att ta eftersom banken och långivaren när man tar privatlån inte lägger i sig det hela allt för mycket. Det går därför att låna till vad man vill utan att behöva förklara sig, och det finns även lånegivare som gjort det möjligt att ansöka om privatlån via Internet och på andra mycket smidiga sätt. Det faktum att det är så lätt att ansöka om privatlån gör dock att vissa gör just det – ansöker – utan att sätta i sig andra saker, som t.ex. priset på privatlån, allt för mycket, vilket dock är synd, för givetvis måste man veta exakt vad man ger sig in på när man ansöker om ett privatlån. Vi har därför satt ihop denna guide med allt du behöver veta om kostnader för privatlån.

  • Vad privatlån kostar varierar väldigt mycket

Detta på grund av att varje lånegivare får bestämma över sin egen ränta, och därmed sätter de förstås väldigt olika räntor för sina lån. Det finns därför all anledning till att jämföra priser på väldigt många olika privatlån ordentligt innan man ansöker om ett av dessa lån, för det finns mycket pengar att spara på att göra detta.

  • Låneräntan kan sättas individuellt

Detta betyder att din egen ekonomi påverkar vilken ränta du får på ditt privatlån. Med andra ord kan den med en hög inkomst och få andra lån och krediter exempelvis förvänta sig att få betala en lägre ränta på lånet, medan den med en låg inkomst eller till och med en betalningsanmärkning kommer att få betala väldigt mycket mer.

  • Om du har en svag ekonomi eller dålig kreditvärdighet kommer ditt privatlån att kosta mer

Dels eftersom räntan som sagt kan sättas individuellt (se ovan) men det kommer även att göra att du kan välja mellan färre lånegivare, då alla lånegivare inte ens beviljar lån åt den med betalningsanmärkningar och liknande. Detta vet de mer ”liberala” och ”snälla” långivarna om, vilket gör att deras priser och räntor är högre.

  • Du kan alltid ta reda på vad ett visst privatlån kostar innan du får det

Det finns nämligen ett räntespann och en så kallad effektiv årsränta som måste anges enligt lag, även om räntan sätts individuellt av långivaren som du kan titta på innan du ens ansöker om lånet. Dessutom kan lånegivaren aldrig tvinga på dig en viss ränta utan innan lånet utbetalas måste du godkänna den ränta de vill ge dig på ett skuldebrev eller liknande.

  • Det finns smarta redskap som hjälper dig jämföra olika privatlån och deras kostnader åt dig

Så kallade låneguider och lånejämförelsetjänster som är helt gratis att använda dessutom, så det finns ingen anledning alls att inte dra nytta av detta för att få ned kostnaden för ett privatlån.