Bilförsäkringar är kända för att vara dyra, men du vet väl att det faktiskt är många olika faktorer som påverkar vad en bilförsäkring kostar? I denna guide till bilförsäkringspremier har vi sammanställt en lista med saker som påverkar premierna på dessa försäkringar, så att du lättare kan förstå vad du själv kan göra för att minska kostnaden för en bilförsäkring.

Priset på en bilförsäkring baseras bland annat på:

 

Vilken typ av bilförsäkring du väljer – Dvs. trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Eftersom helförsäkringen är den mest omfattande försäkringstypen kostar den förstås betydligt mer än halvförsäkringen och trafikförsäkringen, detta går det inte att komma ifrån.

 

Vilken bil man har – Sportbilar har t.ex. betydligt högre försäkringspremier än vanliga familjebilar, och det finns en hel del andra skillnader olika bilar emellan också.

Skadegörelserisken

Var man bor – Eftersom stöld och skadegörelserisken anses vara större i vissa områden i landet, t.ex. i storstäder och andra områden där brott ofta sker.

 

Vem du är – Dvs. hur länge du haft körkort, hur gammal du är och så vidare, eftersom unga och oerfarna förare oftare orsakar olyckor än mer erfarna förare. Dessutom tenderar kvinnor att hamna i olyckor i trafiken mindre sällan än män, vilket gör att även de betalar en lägre försäkringspremie.

 

Om du varit med om många olyckor tidigare – Detta kommer att göra att din premie på en bilförsäkring kommer att bli högre, hur orättvist detta än må kännas, eftersom detta anses tyda på att du är en lite mer risktagande förare i trafiken.

Vissa av försäkringsbolagen

Vilket försäkringsbolag du väljer – Dels är olika försäkringsbolag olika dyra, men vissa försäkringstagare kan även vara berättigade till olika rabatter hos vissa av försäkringsbolagen, t.ex. för att de har många andra försäkringar hos dem, tecknade försäkringen via Internet och därmed besparade försäkringsbolaget en hel del administrationskostnader och så vidare. Alla försäkringsbolag erbjuder inte samma rabatter så det lönar sig verkligen att kika runt lite hos olika försäkringsbolag för att se vilka rabatter som erbjuds innan man tecknar en bilförsäkring.

 

Vilken självrisk du väljer – Ju lägre självrisk, desto högre försäkringspremie får du räkna med, men höjer du självriskbeloppet, kan du räkna med en lägre försäkringspremie. Detta är med andra ord i allra högsta grad något man kan påverka själv.