Man skulle kanske kunna tro att det inte spelar någon roll vilket kreditkort man har, och förr var det faktiskt så i viss mån, för de flesta kreditkort var mycket lika varandra. Idag är det dock absolut inte så längre, utan på grund av den stora konkurrensen på kreditkortsmarknaden har de flesta utgivare av dessa kort börjat komma på sätt att särskilja sig från sina konkurrenter på. Detta gör de dels genom att erbjuda olika förmåner men även genom att pressa sina priser och förbättra sina villkor.

Därför kan man spara en bra slant om man bara väljer rätt kreditkort istället för att ta det första bästa man stöter på eller hör talas om.

 

Bland annat kan den som handlar väldigt mycket livsmedel skaffa ett kreditkort som gör att man samlar poäng som sedan kan bytas in mot bonuscheckar som man kan handla för i matbutiker med, och det samma gäller den som kör bil mycket, då kan ett kreditkort kopplat till en av bensinstationskedjorna, som ger dig rabatter på bensin vara att föredra. Om man däremot reser mycket finns det även kreditkort som är särskilt anpassade för detta att skaffa, som ger dig rabatter på hotell och flyg och kanske tillgång till en lounge på flygplatser. Framför allt den som reser ofta gör även klokt i att skaffa ett kreditkort som har kostnadsfria uttag i uttagsautomat även utomlands, samt där valutapåslag inte tillämpas vid köp med annan valuta än kronor.

Vilket kreditkort man väljer

Beroende på vilket kreditkort man väljer kan man även spara stora summor på årsavgiften som betalas, räntorna man betalar för att utnyttja krediten samt på faktureringsavgifter och liknande. Det är svårt att säga exakt hur mycket pengar man kan spara på att välja ett visst kreditkort och använda det på ett smart sätt, då detta givetvis beror på ens konsumtionsvanor, men för familjer som handlar mycket och ofta kan det lätt röra sig om flera tusen kronor på ett enda år. För en ensamstående med mindre utgifter handlar det om mindre belopp, men trots detta finns det förstås ingen som helst anledning att lägga ned massvis med pengar på ett år bara på avgifter till ett kreditkortsföretag.

 

Alla konsumenter gör därför klokt i att analysera sitt eget kortbeteende, dvs. var man brukar handla, hur stora summor man handlar för samt vad man handlar mycket av. Detta kan göra att man kan komma billigt undan, framför allt hos de företag som man handlar ofta av eller för de stora inköpen.